Transparentnost místních daní a městských rozpočtů - Bartůňková, Markéta (2018)
Diplomová práce hodnotí transparentnost ve vybraných městech a městysech Středočeského kraje České republiky. Cílem práce je zhodnotit a porovnat transparentnost místních daní a městských rozpočtů u čtyřiceti vybraných měst a městysů. Transparentnost je hodnocena na základě zvolených kritérií a posuzovány jsou informace dostupné na internetových stránkách vybraných měst a městysů. Kritéria jsou zaměřena na povinně poskytované informace, na informace týkající se místního poplatku ze psů, na uplatňování osvobození a koeficientu u daně z nemovitých věcí. Zařazena jsou i kritéria týkající se zveřejňování rozpočtových dokumentů. Zkoumáno bylo i využívání transparentního účtu. Výsledky průzkumu ukázaly, že transparentnost nesouvisí s velikostí subjektu, co se týče počtu obyvatel. Dále nebylo prokázáno, že na transparentnost má vliv typ obce. Vyhodnocena byla i vzájemně závislá kritéria s uvedeným počtem měst a městysů. Transparentnost místních daní dosahuje 42 %, transparentnost povinně zveřejňovaných informací je ve výši 67 % a transparentnost rozpočtová je splněna z 52 %. Zákonné požadavky z hlediska povinně zveřejňovaných informací jsou splněny ze 72,5 % a z hlediska rozpočtových dokumentů z 87,5 %.