Financování a dostupnost veřejné dopravy - Horáček, Vojtěch (2018)
Předmětem této práce je analýza finanční dostupnosti veřejné dopravy v jednotlivých krajích České republiky. Práce se zabývá veřejnou dopravu v kontextu teorie veřejných financí, a to zejména otázkou financování produkce statků privátní spotřeby veřejných sektorem. Teorie stanovení uživatelského poplatku je v práci aplikována na specifické situace spojené s diferenciací jízdného ve veřejné dopravě. Výzkumným cílem této práce je srovnání finanční dostupnosti veřejné dopravy mezi jednotlivými kraji České republiky a nastínění potenciálních dopadů, které může přinést zavedení slev na jízdném pro studenty a důchodce plánované vládou Andreje Babiše. Analýza odhalila znatelné rozdíly v dostupnosti mezi kraji, a to zejména pro důchodce, jimž je nejčastěji nabízeno zlevněné jízdné. Od vládního plánu lze očekávat zejména sjednocení slev na jízdném napříč kraji a částečné narovnání stavu finanční dostupnosti. Vzhledem k pravděpodobnému nárůstu poptávky po službách veřejné dopravy však zůstává otázkou, jak se s tímto stavem vyrovná dopravní sektor a výdajová stránka státního rozpočtu.