Financování a dostupnost veřejné dopravy - Horáček, Vojtěch; Slintáková, Barbora; Mikušová, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Předmětem této práce je analýza finanční dostupnosti veřejné dopravy v jednotlivých krajích České republiky. Práce se zabývá veřejnou dopravu v kontextu teorie veřejných financí, a to zejména otázkou financování produkce statků privátní spotřeby veřejných sektorem. Teorie stanovení uživatelského poplatku je v práci aplikována na specifické situace spojené s diferenciací jízdného ve veřejné dopravě. Výzkumným cílem této práce je srovnání finanční dostupnosti veřejné dopravy mezi jednotlivými kraji České republiky a nastínění potenciálních dopadů, které může přinést zavedení slev na jízdném pro studenty a důchodce plánované vládou Andreje Babiše. Analýza odhalila znatelné rozdíly v dostupnosti mezi kraji, a to zejména pro důchodce, jimž je nejčastěji nabízeno zlevněné jízdné. Od vládního plánu lze očekávat zejména sjednocení slev na jízdném napříč kraji a částečné narovnání stavu finanční dostupnosti. Vzhledem k pravděpodobnému nárůstu poptávky po službách veřejné dopravy však zůstává otázkou, jak se s tímto stavem vyrovná dopravní sektor a výdajová stránka státního rozpočtu.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses