Diskontní faktory používané při oceňování investic - Malina, Michal; Brada, Jaroslav, 1964-; Soták, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Diplomová práce se zaměřuje na diskontní míru při oceňování podniků a majetkových cenných papírů. V práci jsou nejprve vymezeny základní pojmy a popsány metody oceňování. Další část je věnována samotné diskontní míře. V poslední části jsou analyzovány model CAPM a přirážkové metody odhadu diskontní míry. Cílem práce je analýza ekonomické podstaty diskontní míry včetně propojení se základními ekonomickými teoriemi. Dále je cílem upozornit na některé problémy spojené s praktickým použitím základních metod odhadu diskontní míry. Diskontní míru lze na základě výsledků práce interpretovat jako požadovanou míru výnosnosti investice pro konkrétního investora, který zohledňuje své náklady obětované příležitosti. V investorem požadované míře výnosnosti se projevují dostupné srovnatelné alternativní investiční příležitosti a subjektivní minimální výnosnost, která odráží zejména jeho míru časové preference a míru rizikové averznosti. Praktické problémy použití modelu CAPM jsou především neplatnost některých předpokladů modelu, otázka reálné dostupnosti investice na kapitálovém trhu, nesrovnatelnost s oceňovanou investicí a volba konkrétních parametrů modelu. V případě přirážkových metod je hlavním problémem kvantifikace konkrétních parametrů.
Vedoucí práce: Jaroslav Brada
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses