Analýza časových řad průměrných měsíčních teplot v Kanadě v letech 1947-2016 - Hybnerová, Štěpánka; Helman, Karel; Šimpach, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Bakalářská práce se zabývá analýzou měsíčních teplotních časových řad v Kanadě v letech 1947–2016. Pomocí Alisovy stupnice klimatu bylo vybráno devět stanic reprezentujících různé klasifikační oblasti. Data byla získána z veřejné databáze, která je dostupná na internetových stránkách Government of Canada.Cílem této práce je prozkoumat vývoj teplotních časových řad a posoudit, zda v průběhu sledovaného období došlo k dlouhodobému růstu teploty, který je v poslední době často skloňován v souvislosti s globálními změnami klimatu. Pro analýzu byly použity základní popisné charakteristiky a pro modelování trendové a sezónní složky byl zvolen regresní přístup.Práce je rozdělena na dvě části. První část se věnuje teoretickému vysvětlení statistických metod. Tyto metody jsou následně využity v druhé části pro provedení statistických analýz za účelem dosažení vytčeného cíle.
Vedoucí práce: Karel Helman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses