Využitie metód predvídania volatility pri obchodovaní vybraných opčných stratégií - Midová, Barbara; Fičura, Milan; Janda, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Diplomová práca sa zaoberá metódami predvídania volatility finančných aktív a možnosťou ich využitia v rámci obchodovania vybraných opčných stratégií. Práca sa sústredí na vybrané modely realizovanej volatility (konkrétne modely časových radov ARIMA/ARFIMA-RV a HAR-RV) a ďalej na model GARCH, ktorý je jednou zo štandardných metód modelovania podmieneného rozptylu. Cieľom aplikácie modelov je predikcia volatility (smerodajnej odchýlky) menového páru EUR/USD na rôzne časové obdobia (deň, týždeň a mesiac). Okrem toho sa práca venuje teórii opcií a ich oceňovania, implikovanej volatilite a podmienkam ziskovosti opčných stratégií, ktoré špekulujú na vysokú alebo nízku volatilitu podkladového aktíva. Celkovým cieľom práce je zistiť, či je možné pomocou vhodných modelov predikovať volatilitu a na základe tejto predpovede (resp. na základe odchýlky od implikovanej opčnej volatility) vstupovať do opčných stratégií tak, aby bol (i dlhodobo) realizovaný zisk. Aplikáciou modelov je zistená dlhá pamäť v autokorelačnej štruktúre realizovanej volatility daného menového páru a taktiež istá týždenná sezónnosť. Z tohto dôvodu sa ako vhodné ukazujú modely ARFIMA-RV i ARIMA-RV s vyšším radom MA zložky. Model HAR-RV sa taktiež javí ako úspešný, o čom svedčí napríklad vysoká hodnota koeficientu R-Squared. V prípade vstupu do stratégií na základe predpovedí tohto modelu bol taktiež dosiahnutý najvyšší kumulatívny zisk, ktorý je takmer konštantne stúpajúci. U ostatných modelov je vývoj kumulatívneho zisku nejednoznačný – zisk osciluje okolo nuly, s väčšími či menšími odchýlkami v závislosti na jednotlivých modeloch, s nejasným trendom. Celkovo práca ukazuje, že predpovedaním volatility na základe vhodne zvoleného modelu a následným vstupom do príslušnej opčnej stratégie je možné realizovať i kladný kumulatívny zisk, a to aj v dlh
Vedoucí práce: Milan Fičura
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses