Výdaje na vědu a výzkum : statistické zachycení, mezinárodní srovnání. - Vitujová, Adéla (2018)
Shluková analýza patří mezi metody klasifikační analýzy. Věda a výzkum se řadí mezi rozvíjející se obory, které se významně podílejí na rozvoji ekonomiky státu. Cílem práce je pomocí shlukové analýzy statisticky porovnat členské státy Evropské unie a tyto výsledky následně konfrontovat s výsledky již existujících studiích na téma shlukové analýzy a analýzy efektivnosti. Do analýzy vstupovalo dvacet sedm států evropské unie. Kypr byl pro tuto práci vyloučen jako odlehlé pozorování. Za každý stát do analýzy vstupují tři proměnné, kterými jsou počty patentových přihlášek, počty publikací a výdaje na vědu a výzkum v milionech standartu kupní síly a stálých cenách roku 2005. Všechny tyto proměnné byly přepočteny na jednoho zaměstnance. Výsledkem této práce je rozdělení členských států do pěti shluků, které následně tvoří dvě větší skupiny rozdělující Evropskou unii na dvě části.