Zásada opatrnosti a její projevy v českém účetnictví - Holečková, Petra (2018)
Bakalářská práce se věnuje zásadě opatrnosti, jejím nástrojům a rizikům, která mohou nastat při jejím nedodržení. Dále demonstruje její aplikaci v konkrétní společnosti a zjišťuje, zda z veřejně dostupných účetních informací je možné posoudit využití všech projevů této zásady. V práci se dochází k závěru, že zvolená účetní jednotka dodržuje zásadu opatrnosti, avšak některá zveřejnění jsou velice stručná, a proto lze aplikaci této zásady hodnotit jen omezeně. Dalším poznatkem je, že česká účetní legislativa je mnohdy upozaděna daňovými zákony a chybí ji podrobný návod, jak postupovat v konkrétních situacích, zejména pak při výpočtu účetních opravných položek.