Analýza systémů elektronické evidence tržeb v ČR a ve vybraných zemích EU - Nečadová, Martina; Buček, Jan; Vítek, Leoš, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Tématem bakalářské práce je elektronická evidence tržeb (EET), což je způsob vládního dohledu nad tržbami pomocí elektronických zařízení, a to prostřednictvím buď ukládání informací o každé transakci, nebo jejich posílání na server správce daně. Hlavním cílem práce je posouzení efektivity EET v České republice, v Chorvatsku a na Slovensku, další cíle jsou popsat základní principy EET, popsat a porovnat modely EET v dříve zmíněných zemích a provést analýzu vlivu EET na výnosy daně z přidané hodnoty (DPH) a daně z příjmů právnických osob (DPPO). První část bude věnována pojmu šedá ekonomika, ve druhé části nastíním způsoby obcházení EET a třetí část již bude věnována popisu systému EET v České republice, v Chorvatsku a na Slovensku. Podklady k této části jsem čerpala primárně ze zákonů upravujících EET v jednotlivých zemích. V analytické části bude provedena regresní analýza vlivu EET na výnosy DPH a DPPO v České republice a na Slovensku. Data jsem čerpala primárně z daňových statistik vybraných států a z databáze Eurostatu. Regresní analýza prokázala vliv EET na daňové výnosy pouze na Slovensku, a to online evidence na DPH i DPPO a offline evidence pouze na DPH, přičemž tento vliv byl vždy pozitivní. Pro Českou republiku se mi bohužel nepodařilo vliv EET na daňové výnosy prokázat, což připisuji příliš krátké době, po kterou je u nás EET zavedena.
Vedoucí práce: Jan Buček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses