Využití statistických metod při oceňování nemovitostí - Hrušovská, Daniela (2018)
Bakalářská práce se zabývá analýzou trhu s byty v České republice. Cílem práce byloprovedení podrobné analýzy reálně nabízených bytů k prodeji v roce 2017 vhodně zvolenýmistatistickými metodami. Nejprve jsme rozdělili data podle jednotlivých kategorií, například dlekraje nebo dle dispozice bytu a následně jsme pozorovali do jaké míry tyto atributy ovlivňujícenu. Speciálně jsme věnovali pozornost Hlavnímu městu Praha a Ústeckému kraji, které sez ekonomického hlediska vymykají průměru v České republice. Zajímavým prvkem práce byloporovnání průměrných cen vůči průměrným mzdám, kde jsme sledovali dobu spořenív jednotlivých krajích. Nakonec byla provedena regresní analýza. Klasická regresní analýzavšak nesplňovala všechny předpoklady, z toho důvodu byla aplikovaná zobecněná regresníanalýza. Jako hlavní přínos bakalářské práce vnímám podrobný rozbor trhu bytů a jeho grafickézpracování.