Vznik kapitálové společnosti - Chábová, Lucie (2018)
Cílem bakalářské práce je přiblížit operace při vzniku kapitálové společnosti a poskytnout nejen účetní řešení dané problematiky, ale také náhled na právní a daňové dopady. Velká pozornost je věnována způsobům úhrady základního kapitálu a projev do účetnictví nově vzniklé společnosti i účetnictví vkladatele. Vznik kapitálové společnosti je rozdělen do několika základních fází. Nejprve jsou definovány jednotlivé kapitálové společnosti a dále jsou řešeny právní kroky jejich založení a vzniku. Následuje rozbor problematiky zřizovacích výdajů a změny v účtování těchto výdajů v posledních letech. Největší část práce je věnována účetním a daňovým aspektům peněžitých a nepeněžitých vkladů, především jejich ocenění a způsobům vykazování v rozvaze. Závěrečná část se zabývá začátkem účtování, tedy volbou vnitřní účetní směrnice, sestavení zahajovací rozvahy a otevření účetních knih. V praktické části je tento proces shrnut do ilustrativního příkladu vzniku kapitálové společnosti, kde jsou řešeny zejména projevy do účetnictví nově vzniklé společnosti i každého ze společníků.