Využití nutričního problému v praxi - Bernasová, Lucie (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím nutričního problému v praxi. Je zaměřena na výživu psa středního plemene, s vahou 27 kg, normální až vyšší aktivity. Cílem této práce je sestavení jednodenní krmné dávky a následně i týdenního krmného plánu, které budou vyhovovat všem nutričním požadavkům a zároveň budou minimalizovány vynaložené náklady. Práce se věnuje dvěma způsobům krmení, kdy je pes nejprve živen pouze doma připravovanou stravou a poté kombinací domácí stravy a komerčního suchého krmiva. Problém je řešen pomocí lineárního programování. Matematické modely jsou řešeny v optimalizačním systému MPL for Windows s využitím řešitelů CPLEX a GUROBI a pro vytvoření databáze potravin a krmiva pro psy byl využit Microsoft Excel.