Nezávislosť centrálnej banky - Titková, Denisa; Vejmělek, Jan; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Predmetom tejto bakalárskej práce je problematika nezávislosti centrálnych bánk a hlavným cieľom je jej komparácia v Európskej únii a vo Východnej Európe, na základe vybraných centrálnych bánk. Cieľom prvej časti je priblížiť jednotlivé druhy nezávislosti podľa rôznych delení a spôsoby ich merania. Druhá časť je venovaná kľúčovým faktorom- zodpovednosti, transparentnosti a kredibilite, ktoré na nezávislosť priamo alebo nepriamo pôsobia a sú nevyhnutné pre pochopenie samotnej nezávislosti. Praktická časť spočíva v komparácii dvoch vybraných centrálnych bánk- Európskej a Ukrajinskej. V prvej časti sú porovnané ciele, úlohy a nástroje menovej politiky centrálnych bánk. V druhej je meraná ekonomická a politická nezávislosť pomocou GMT indexu.
Vedoucí práce: Jan Vejmělek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses