Vplyv reálneho efektívneho menového kurzu na výkonovú bilanciu tranzitívnych ekonomík - Mikulovská, Andrea; Obešlo, František; Kramata, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Podstatou tejto bakalárskej práce je analyzovať závislosť zahraničného obchodu, konkrétne výkonovej bilancie, na pohybe reálneho efektívneho menového kurzu, so zameraním na vybrané štáty z tranzitívnych ekonomík – Poľsko a Indonézia. V prvej polovici sa práca venuje stručnému vysvetleniu základných pojmov ako sú menový kurz, zahraničný obchod a platobná bilancia, Balassa-Samuelsonov teorém a J-krivka, ktoré sú ďalej v texte používané. V druhej, praktickej časti je analyzovaný vzťah vyššie spomenutých veličín za pomoci korelačných a regresných analýz. Výsledky sa práca pokúša interpretovať pomocou Balassa-Samuelsonovho efektu, poprípade J-krivky alebo iných teórií. V závere sú analyzované krajiny stručne porovnané.
Vedoucí práce: František Obešlo
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses