Závislost mezi zahraničním obchodem a ekonomickým růstem - Pastucha, Filip (2018)
Tato práce se zabývá závislostí mezi zahraničním obchodem a ekonomickým růstem. Cílem práce je zkoumat kauzální vztahy mezi dovozem, vývozem a ekonomickým růstem v podobě reálného HDP. Modely jsou vytvářeny regresní analýzou se zaměřením na krátkodobé vztahy. V teoretické části jsou postupně rozebrány teoretická východiska zahraničního obchodu, ekonomického růstu a následně vzájemné provázanosti. Nakonec jsou zachyceny dosavadní poznatky předchozích prací. V empirické části jsou nejprve vytvářeny modely mezi dovozem a reálným HDP a poté vývozem a reálným HDP. Výsledky naznačují spíše oboustranný vztah mezi dovozem a HDP, u vývozu je dominantní vysvětlující proměnná zahraniční poptávka v podobě německého HDP. Proto se zde přikláním k platnosti export-led growth modelu.