Závislost mezi zahraničním obchodem a ekonomickým růstem - Pastucha, Filip; Obešlo, František; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Tato práce se zabývá závislostí mezi zahraničním obchodem a ekonomickým růstem. Cílem práce je zkoumat kauzální vztahy mezi dovozem, vývozem a ekonomickým růstem v podobě reálného HDP. Modely jsou vytvářeny regresní analýzou se zaměřením na krátkodobé vztahy. V teoretické části jsou postupně rozebrány teoretická východiska zahraničního obchodu, ekonomického růstu a následně vzájemné provázanosti. Nakonec jsou zachyceny dosavadní poznatky předchozích prací. V empirické části jsou nejprve vytvářeny modely mezi dovozem a reálným HDP a poté vývozem a reálným HDP. Výsledky naznačují spíše oboustranný vztah mezi dovozem a HDP, u vývozu je dominantní vysvětlující proměnná zahraniční poptávka v podobě německého HDP. Proto se zde přikláním k platnosti export-led growth modelu.
Vedoucí práce: František Obešlo
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses