Attrition analýza pomocí metod strojového učení - Oleynik, Mariya (2018)
Customer attrition se zabývá analýzou chování odcházejících klientů. Cílem bakalářské práce je analýza a predikce spotřebitelského chování klientů u jejich běžných bankovních účtů pomocí standartních ekonometrických nástrojů a dále pomocí metod strojového učení. Jako standartní ekonometrický model byl využit model logistické regrese. Ze skupiny metod strojového učení byl zvolen zobecněný aditivní model (GAM). GAM byl schopen zachytit nelinearitu v proměnných, která byla odvozená pomocí testu ANOVA pro neparametrické efekty a pomocí grafického zobrazení závislosti odchodu klienta na jednotlivých proměnných. Ve výsledku bylo prokázáno, že GAM poskytuje lepší predikční schopnost odchodu klienta než model logistické regrese.