Attrition analýza pomocí metod strojového učení - Oleynik, Mariya; Frýd, Lukáš; Čížek, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Customer attrition se zabývá analýzou chování odcházejících klientů. Cílem bakalářské práce je analýza a predikce spotřebitelského chování klientů u jejich běžných bankovních účtů pomocí standartních ekonometrických nástrojů a dále pomocí metod strojového učení. Jako standartní ekonometrický model byl využit model logistické regrese. Ze skupiny metod strojového učení byl zvolen zobecněný aditivní model (GAM). GAM byl schopen zachytit nelinearitu v proměnných, která byla odvozená pomocí testu ANOVA pro neparametrické efekty a pomocí grafického zobrazení závislosti odchodu klienta na jednotlivých proměnných. Ve výsledku bylo prokázáno, že GAM poskytuje lepší predikční schopnost odchodu klienta než model logistické regrese.
Vedoucí práce: Lukáš Frýd
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses