História centrálneho bankovníctva vo vybranej krajine - Portugalsko - Nerečová, Jana; Brada, Jaroslav, 1964-; Metrah, Samy; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Bakalárska práca sa zaoberá históriou centrálneho bankovníctva v Portugalsku. Cieľom práce je priblížiť čitateľovi obdobie vzniku portugalskej banky s názvom Banco de Portugal a jej pôsobenie až do pripojenia sa Portugalska k Európskej únii. Funkcie Banco de Portugal sa počas jej trvania postupne vyvíjali. Centrálna banka sa stala veľmi dôležitou pre celú krajinu, najmä v krízových obdobiach. Časť práce je venovaná práve bankovým krízam, ktoré nastali v 19. storočí. Na bankové krízy priamo nadväzuje obdobie zlatého štandardu a následné menové reformy. Vývoj portugalskej ekonomiky je analyzovaný počas obdobia prvej a druhej svetovej vojny. Okrem toho práca poukazuje na problémy Banco de Portugal, ktoré nastali v súvislosti s falšovaním portugalských bankoviek. V závere práce je stručne charakterizovaný vývoj Banco de Portugal od konca 20. storočia po súčasnosť.
Vedoucí práce: Jaroslav Brada
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses