Analýza dlouhodobé udržitelnosti průběžného důchodového systému v ČR na základě dat za roky 2006–2016 - Štípek, Vladimír, 1986-; Zeman, Karel; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Disertační práce analyzuje dlouhodobou udržitelnost průběžného důchodového systému v ČR. Práce proto testuje dvě hypotézy: první hypotéza tvrdí, že PAYG je ve své stávající podobě bez zásadní reformy udržitelný a druhá říká, že průběžný systém lze aplikací moderních prvků sociálního systému připravit na dlouhodobou existenci. Téma je klíčové pro ekonomicky produktivní i post-produktivní účastníky systému. Práce předkládá reálně využitelná opatření pro tvůrce hospodářské politiky. Teoretická část představuje využité termíny a podstatu konceptů, přibližuje metodu národohospodářských simulací a ekonomických experimentů. Praktická část testuje nejdříve hypotézu H1, tedy zda je současný PAYG systém udržitelný. Sestavené Pareto diagramy ilustrují prostřednictvím analýzy příjmů a výdajů robustnost systému, která je založená mj. na růstu produktivity. Prostřednictvím odhadu PAYG Gap jsou definovány další možné zdroje pro důchodový systém. Výdaje na důchody mají silný a velmi rychlý projev multiplikačního efektu, což je argument pro tvůrce hospodářské politiky pro zachování průběžného systému. Dále se praktická část věnuje hypotéze H2, tedy otázce nastavení systému pro dlouhodobou udržitelnost. Disertační práce zde navrhuje ve 4 souborech opatření parametrické až reformní změny (např. v podobě aplikace základního nepodmíněného příjmu do důchodového systému), včetně kvantifikace nákladů a výnosů. Ekonomické experimenty a národohospodářské simulace ukazují mj. možnosti a problémy při realizaci vybraných návrhů.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor disert. práce]; disertace; dissertations