Ergonomie software a trendy dlouhodobé udržitelnosti uživatelského rozhraní - Hradil, Jiří (2018)
Softwarové systémy a software obecně se stávají rychlejšími a vyspělejšími; řešící širokou škálu problémů a pomáhající ve většině oborů lidské činnosti. Rostoucí komplexita těchto systémů znamená složitější kód a řešení, která jsou pod neustálým tlakem ustát nároky všech zúčastněných – zadavatelů software, jeho řešitelů a zejména koncových uživatelů. Lidský faktor je v softwaru často opomíjen, byť se jedná o zásadní atribut, velkou měrou rozhodující o úspěchu každého software. Zapojením lidí se do software přidává faktor ergonomie – vědy studující efektivitu lidí v pracovním prostředí. Spojením software a ergonomie vzniká ergonomie software, usilující o harmonizaci komunikace mezi člověkem a strojem.Tuto harmonizaci lze podpořit vytvořením platformy, jejímž posláním je standardizace a zapouzdření základního výzkumu ergonomie software studiem výchozích domén – fenoménů tohoto světa, formulující otázky, nabízející testovací aplikace, provádějící testování koncovými uživateli a nacházející odpovědi na definované otázky; výstupem tohoto výzkumu jsou konkrétní ergonomická pravidla, připravená pro implementaci v produkčních softwarových systémech.Práce přináší základ, Platformu ergonomie software, zkoumající čtyři základní domény – Rychlost, Barvy, Tvary a Externí vlivy. V každé z domén provádí podrobné zmapování aktuálního výzkumu, definuje výzkumné otázky, vytváří testovací aplikace ve formě funkčních prototypů, analyzuje výsledky testování a formuluje hledané odpovědi; poté vytváří Ergonomická pravidla, doporučující provedení konkrétních změn v produkčních softwarových sy