Faktory ovlivňující počet nabízejících v soutěžích o veřejné zakázky v sektoru dopravní infrastruktury - Legner, Vít (2018)
Veřejné zakázky jsou jednou z mnoha oblastí, kam se investují vysoké sumy ze státního rozpočtu. V roce 2016 dosahovaly celkové výdaje na veřejné zakázky 12,8 % HDP, což je necelých 486 mld. Kč téhož roku. Cílem práce bylo zjistit a popsat faktory působící na stranu nabídky i poptávky a jejich celkový dopad na celkový počet nabízejících v soutěžích o veřejné zakázky. Z období od 1.3.2011 do 31.11.2017 bylo vybráno 15590 kompletních záznamů o veřejných zakázkách, které byly zkoumány ekonometrickou regresní analýzou v programu Gretl. Oba zkoumané modely byly statisticky významné i s většinou testovaných proměnných. Na základě získaných výsledků lze doporučit budoucí vývoj veřejných zakázek pro zvýšení počtu nabízejících a další možné výzkumy podobné této práci.