Možnosti štatistickej analýzy v prípade chýbajúcich dát - Perichtová, Margaréta; Pecáková, Iva, 1955-; Řezanková, Hana, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Cieľom tejto práce je poukázať na problémy, ktoré môžu nastať pri štatistickej analýze dát s chýbajúcimi hodnotami a zároveň predstaviť rôzne spôsoby, ako tieto problémy riešiť tak, aby sme nepoškodili štruktúru dát a podstatne neovplyvnili výsledky štatistickej analýzy. Diplomová práca je rozdelená do troch kapitol. Prvá kapitola sa zaoberá základnými termínmi používanými pri práci s chýbajúcimi hodnotami. Ukazuje možné vzory chýbajúcich dát a vysvetľuje mechanizmy vzniku chýbajúcich hodnôt ( MCAR, MAR, NMAR), ktoré sú dôležitou súčasťou analyzovania dátových súborov s chýbajúcimi hodnotami. Druhá kapitola zhrňuje rôzne metódy práce s chýbajúcimi hodnotami. Od najjednoduchších, to sú metódy založené na vynechávaní jednotiek s chýbajúcimi hodnotami, cez metódy založené na nahraďovaní chýbajúcich hodnôt, až po zložitejšie metódy vychádzajúcie z rozdelenia dát. Tretia kapitola, zároveň praktická časť tejto práce, je rozdelená do dvoch hlavných častí. V prvej časti sú na reálnom dátovom súbore s chýbajúcimi hodnotami predstavené možnosti použitia rôznych metód zhrnutých v teoretickej časti práce a porovnáva výsledky získané rôznymi metódami. V druhej časti sú na reálnom dátovom súbore, tentokrát s úplne napozorovanými hodnotami simulované chýbajúce hodnoty podľa rôznych mechanizmov (MCAR, MAR, NMAR) a zároveň pre rôzne podiely chýbajúcich dát v súbore (15%, 30%, 50%). Na tieto dátové súbory, so simulovanými chýbajúcimi hodnotami, sú opäť aplikované vybrané metódy predstavené v teoretickej časti tejto práce. Základné popisné štatistiky, odhad strednej hodnoty a rozptylu, vypočítané jednotlivými metódami sú porovnané so štatistikami vypočítanými z úplného dátového súboru. Výsledky použitia rôznych metód na súboroch so simulovavnými hodnotami potvrdzujú, že práve mechanizmus vzniku
Taktiež podiel chýbajúcich hodnôt 15% a 30% nemá až taký výrazný vplyv na vychýlenie, ako je to v prípadoch, keď chýba až 50% hodnôt pri sledovanej premennej, čo je v súlade s odbornou literatúrou venovanou problematike chýbajúcich dát.
Vedoucí práce: Iva Pecáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses