Vybrané ekonomické krize v historii - Řezáčová, Barbora (2018)
Tato práce se zabývá historickým i současným chápáním ekonomických krizí a některými jejich možnými příčinami. Hlavním cílem je objasnit krizi Savings and Loan, která vznikla ve Spojených státech amerických v 80. letech a nebyla zcela vyřešena až do poloviny 90. let. Práce definuje funkci regulatorních a dohledových orgánů a institucí pojištění vkladů, jež v USA existovaly či existují a jsou spojené s odvětvím Savings and Loan. Předmětem zkoumání jsou příčiny, jimiž byly například ekonomická destabilizace, deregulace a rizikové a podvodné obchody subjektů na trhu, a dále důsledky, mezi které můžeme zařadit například opětovnou regulaci či obrovské finanční náklady na řešení krize. Nakonec je zde poskytnut pohled na společnost, jejíž případ byl pro tuto krizi typický.