Politika cílování inflace a její dopady v českém i světovém kontextu - Guseva, Anna (2018)
Bakalářská práce se zaměřuje na měnovou politiku založenou na cílování inflace a její dopady ve světě a konkrétně v České republice. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy související s tématem a popisuje proces vývoje ekonomického myšlení vedoucího k ukotvení cenové stability jako hlavního cíle měnové politiky. Dále jsou určeny makroekonomické veličiny, jejichž vývoj souvisí s vybraným režimem měnové politiky, a je provedeno srovnání těchto veličin v různých systémech měnové a kursové politiky. V praktické části je provedena analýza kvality nepodmíněných prognóz sestavovaných ČNB. Na závěr je vyhodnocen vliv prognóz na inflační očekávání.