Srovnání odvodového zatížení v České republice a Německu se zaměřením na příjmy ze závislé činnosti - Brož, Jiří (2018)
Bakalářská práce se zaměřuje na srovnání odvodového zatížení příjmů ze závislé činnosti v České republice a Německu. Odvody ze mzdy se pro účely této práce rozumí daň z příjmů fyzických osob a sociální pojistné. Práce poskytuje informace vedoucí ke zjištění, že systém zdanění zaměstnanců v Německu nabízí větší možnosti uplatnění položek snižující daňovou povinnost, zejména o hodnotu zaplacenou na zákonném pojistném a nákladů spojených se zaměstnáním. Efektivní míra zdanění, která nám říká, jakou část mzdy zaměstnance si stát ponechá, je měřena pro jednotlivé násobky průměrných mezd.