Zlato a jeho role v měnové historii - Komanický, Ivan (2018)
Cílem předkládané bakalářské práce je analýza role a využití zlata v měnové oblasti a jako investičního instrumentu pro centrální banky, firmy a domácnosti v současnosti. Autor popisuje vývoj a zkoumá postavení zlata napříč měnovou historií. Při analýze zlata jako investičního instrumentu autor popisuje jednotlivé dostupné formy investice do této komodity a shrnuje jejich výhody a nevýhody. Dále také argumentuje dlouhodobým převisem celosvětové poptávky nad nabídkou po zlatě a na historických příkladech dokazuje, že zlato slouží jako bezpečné aktivum v dobách nejistot a krize. Práce obsahuje taktéž problematiku rizikovosti zlatých rezerv centrálních bank. Pro analýzu rizikovosti bylo použito porovnání směrodatných odchylek výkyvů ročních a denních ukazatelů tržních cen zlata na Londýnském trhu zlata a hodnot U. S. dolar indexu, který je všeobecně vnímán jako bezpečná investice. Z výsledků analýzy vyplývá, že oceňování zlata v tržních cenách může způsobit problémy v účetní bilanci centrálních bank kvůli volatilitě cen zlata na trzích.