Dopad slev na vyživované osoby - Hanzlíková, Adéla (2018)
Slevy na dani, jako je sleva na manželku, sleva na dítě a sleva za umístnění, jsou nedílnou součástí našeho daňového systému a jsou považovány za jeden z nástrojů prorodinné politiky. Jejich dopad se může zásadně lišit v závislosti na rodinném uspořádání, počtu a věku jednotlivých dětí. Hlavní cílem práce je tedy analyzovat finanční dopad slev na vyživované osoby. Výzkum je zaměřen na to, jakým způsobem ovlivňují zmíněné slevy na dani výši odváděných daní zaměstnanců žijících v klasicky uspořádané rodině, pokud je živitelem pouze otec a matka se věnuje výhradně péči o rodinu. Pro zvolené typy rodin je určena nejvyšší hrubá mzda, při níž se nemusí odvádět daň, a je stanovena také velikost nevyčerpaných slev na dani. V navazujících výpočtech čistého příjmu je rovněž ilustrován dopad sociálních dávek, které jsou zaměřené především na nejchudší domácnosti. Poměr čistého příjmu rodiny k hrubé mzdě živitele dává představu o podpoře rodin ze strany státu pomocí daňových a dávkových opatření.