Pravidlo nízké kapitalizace - směrnice ATAD - Hyršl, Adam (2018)
Daňová uznatelnost úroků na rozdíl od dividend často vede společnosti k nadměrnému využívání dluhového financování na úkor ekvitního. Vyspělé státy zavádí tzv. pravidla nízké kapitalizace, kterými se snaží korigovat tento jev. Ovšem rozdílnost jednotlivých národních úprav umožňuje nadnárodním skupinám podniků zneužít tyto mezírky a snížit si tak daňovou povinnost. Ve snaze harmonizovat tato pravidla přišla Rada Evropské unie, v návaznosti na OECD, v létě 2016 s tzv. směrnicí ATAD, kterou se stanoví pravidla proti vyhýbání se daňovým povinnostem a členské státy ji mají povinnost implementovat nejpozději počátkem roku 2019. Cílem této práce je na konkrétním poplatníkovi daně z příjmů právnických osob analyzovat dopady implementace pravidla omezujícího daňovou uznatelnost výpůjčních výdajů podle směrnice ATAD do daňové legislativy České republiky. V teoretické části jsou nejprve objasněny stávající aspekty odečitatelnosti finančních nákladů podle zákona o daních z příjmů a následně jsou vysvětlena pravidla směrnice ATAD. V praktické části je pomocí výpočtu daňově neuznatelných úroků podle stávajícího pravidla nízké kapitalizace a podle předpokládané podoby budoucích pravidel (na základě návrhu novely zákona o daních z příjmů s účinností od 1. ledna 2019) demonstrován dopad implementace na vybrané společnosti. Z výsledků je patrné, že se jedná o zpřísnění stávajících pravidel.