České e-shopy na zahraničních trzích - Dragounová, Jana (2018)
Diplomová práce se zabývá působením českých e-shopů na zahraničních trzích. Popisuje současný stav e-commerce trhu v České republice a nastiňuje možný budoucí vývoj. Zároveň je popsáno přeshraniční elektronické obchodování, které zboží má potenciál k úspěchu pro zahraniční expanzi a do kterých zemí čeští obchodníci nejčastěji exportují. Fungování čtyř konkrétních firem v zahraničí je zde přiblíženo pomocí polostrukturovaného rozhovoru, který zároveň popisuje fungování logistických procesů jednotlivých firem. Státy, které vykazují největší potenciál pro úspěšnou zahraniční expanzi, tedy Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko, jsou analyzovány za použití PEST analýzy, která monitoruje faktory, které jsou relevantní pro podnikání v daných státech.