Dopad zavedení základního příjmu na veřejné rozpočty - Vybíralová, Veronika (2018)
Základní nepodmíněný příjem je v současné době často diskutovaným tématem v oblasti budoucnosti státu blahobytu. Práce zkoumá, k jakým změnám by muselo ve veřejných rozpočtech dojít při výplatě základního příjmu na třech různých úrovních. S výplatou souvisí i změny současného systému, konkrétně pak jde o změny ve výplatě sociálních dávek a o eliminaci slev na dani z příjmu fyzických osob. Práce také odpovídá na otázku, jaké dodatečné příjmy by u jednotlivých úrovní bylo nutné do veřejných rozpočtů získat. Jednotlivé modely se v uskutečnitelnosti značně liší, avšak autorka dochází k názoru, že by základní příjem bylo možné zavést při částečné eliminaci současného systému, a to na úrovni životního minima, které v roce 2016 dosáhlo výše 3 410 Kč pro jednotlivce.