Veřejná podpora filantropie - Ribka, Filip (2018)
Cílem této bakalářské práce je analýza vlivu existence odpočtu bezúplatného plnění od základu daně na ochotu firem darovat. První část je věnována problematice dárcovství a vysvětlení souvisejících pojmů. Charakterizována je také státní podpora filantropie ve formě daňového odpočtu od základu daně a jsou popsány podmínky jeho uplatnění. Hlavní část práce je věnována analýze primárních dat získaných prostřednictvím dotazníkového šetření. Na základě těchto dat jsou vytvořeny skupiny respondentů, dle jejich ochoty darovat a dle znalosti zmiňovaného odpočtu. U těchto skupin je poté specifikována významnost existence odpočtu a odhadnut dopad případné legislativní změny odpočtu na jejich chování a ochotu poskytnout dar.