Hedgeové fondy : Analýza výnosnosti vybraných investičních strategií - Ruffer, Vojtěch (2018)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice kolektivního investování, konkrétně hedgeovým fondům, analýzou používaných investičních strategií a jejich porovnání s tržním benchmarkem v podobě akciového indexu S&P 500. V první části se zabývám definováním hedgeového fondu, popsáním důležitých historických milníků, regulací a právnímu vymezení v USA a České republice. V závěru teoretické části se věnuji investičním strategiím používaných hedgeovými fondy, s přesahem do analytické části, kde porovnávám tři vybrané investiční strategie z hlediska výnosnosti. Poté porovnávám výnosnost těchto strategií s akciovým indexem S&P 500 na 24-leté časové řadě a počínání strategií a akciového indexu během krizí v roce 2001 a 2008.