Správa a řízení společností se zaměřením na výbor pro audit - Jurka, Robert (2018)
Cílem disertační práce je komplexním způsobem popsat strukturu vlastnictví společností ve světě a definovat roli výboru pro audit ve správě a řízení společností. Dále představit důvody, které vedly k zavedení corporate governance ve světě, a popsat jeho význam a fungování zejména na základě britského modelu, který je v současné době pravděpodobně nejpropracovanějším systémem správy a řízení společností ze všech. Společnost by měla dbát na to, aby její správa a řízení byly transparentní. Za tímto účelem by měla také uvádět veškeré relevantní informace týkající se její činnosti a správy a řízení ve své výroční zprávě.Tato disertační práce vznikla s cílem rozšířit aktuální poznání výborů pro audit v České republice a jejich fungování. Dalším cílem bylo porovnání stavu corporate governance a výborů pro audit v České republice a ve Velké Británii.