Ekonomická a právní argumentace v soutěžně právních rozhodnutích - Hubková, Pavlína; Boháček, Martin, 1947-; Šmejkal, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Stanovení soutěžněprávních předpisů vychází z ekonomických myšlenek, a ekonomie jako vědecká disciplína je tedy pro soutěžní právo nevyhnutelným partnerem. Ekonomické poznatky přitom hrají důležitou roli i při výkladu soutěžněprávních norem. Nejvyšším arbitrem při výkladu evropského soutěžního práva je Soudní dvůr EU. Je proto stěžejní porozumět tomu, jak toto soudní těleso zachází s ekonomickými poznatky a jaké ekonomické argumenty používá při odůvodňování svých rozhodnutí. Za ekonomický argument přitom nemůžeme považovat pouze argument postavený na složitých výpočtech, statistických datech či teoretických modelech. Ekonomický argument v soutěžněprávním rozsudku je právním argumentem, který má ekonomický obsah vycházející z ekonomické kauzality mezi ekonomicky relevantními prvky jednání a následků pro společnost. Studium forem a kvality ekonomických argumentů použitých v soutěžněprávní judikatuře Soudního dvora EU nám může ukázat, jak práce Soudního dvora EU s ekonomickými argumenty ovlivňuje administrabilitu evropského soutěžního práva.
Vedoucí práce: Martin Boháček
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: obchodní a mezinárodní hospodářské právo [obor disert. práce]; disertace; dissertations