Kultúra a konflikt v Kolumbii - Bútorová, Barbora; Khelerová, Vladimíra, 1961-; Vojtíšek, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Cieľom tejto práce je predstaviť kultúru Kolumbie a vysvetliť príčiny vzniku a trvania dlhoročného konfliktu v krajine, ktorý bol ukončený mierovou dohodou až v novembri roku 2016.Prvá časť zaoberajúca sa kultúrnymi charakteristikami je založená na dimenziách holandského sociológa Geerta Hofstedeho, ktorý jednotlivé kultúry rozlišuje podľa šiestich hlavných oblastí – vzdialenosť moci a teda nerovnosť v spoločnosti, individualizmus a kolektivizmus, feminita a maskulinita, sklon vyhýbať sa neistote, krátkodobá a dlhodobá orientácia a pôžitkárstvo a zdržanlivosť.Kultúrne dimenzie sú podrobne vysvetlené a konkrétne využité na opis kolumbijskej spoločnosti, pričom sa ukazuje vplyv niektorých charakteristík na vznik konfliktu – veľká vzdialenosť moci a dlhodobá nerovnosť v krajine sa radia medzi jeho hlavné príčiny a taktiež najväčšie výzvy Kolumbie v súčasnosti.Práca obsahuje dotazník s otázkami vytvorenými na základe poznatkov získaných pri písaní teoretickej časti. Dotazník bol rozdistribuovaný medzi ľudí rôzneho veku, pohlavia a zamestnania v Kolumbii. Podstatou bolo porovnať Hofstedeho závery a poznatky o Kolumbii s odpoveďami respondentov v mojom vlastnom výskume. Okrem jednej dimenzie, sklonu vyhýbať sa neistote, sa výsledky zhodovali.Vďaka práci nadobudne čitateľ vedomosti o významnom výskume v tejto oblasti, jednotlivých Hofstedeho dimenziách a bude ho schopný aplikovať na Kolumbiu. Kultúrne charakteristiky práca prepája s kolumbijským konfliktom a uľahčuje jeho pochopenie, analyzuje príčiny, predstavuje prostredie, v ktorom vznikol a podmienky, ktoré mu umožňovali dlhé roky pretrvávať. Práca tiež ponúka pozitívnejší pohľad na Kolumbiu a celkovú situáciu oficiálne ukončenú mierovou dohodou v roku 2016.
Vedoucí práce: Vladimíra Khelerová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses