Firemní kultura ČSOB - Hodnoty jako základní prvek firemní kultury a jejich realizace v praxi na příkladu ČSOB - Podpierová, Klára (2018)
Cílem diplomové práce je provedení analýzy firemní kultury se zaměřením na firemní hodnoty. Skutečné projevy firemní kultury ve vymezených oblastech jsou porovnány s tím, jak by se teoreticky dle stanovených hodnot projevovat měla. Druhým cílem je, na základě zjištěných silných a slabých stránek analyzovaných oblastí a poznatků z pozorování, navrhnout možné zlepšení a optimální řešení. Vymezené oblasti zkoumání jsou ČSOB hodnoty, zvané PEARL: výkonnost, zmocňování, zodpovědnost, vnímavost a lokální ukotvení. Využitím tří výzkumných metod, analýzy průzkumu motivovanosti, dotazováním a pozorováním je odhalena skutečná firemní kultura a její míra zakotvení v konkrétních skupinách zaměstnanců v centrále ČSOB. Analýza poukázala na relativně vysokou míru zakotvení hodnot, i přes nízké povědomí a celkově spíše neutrální postoj k prezentovaným firemním hodnotám. Z výsledků a odpovědí na výzkumné otázky byla vytvořena tři hlavní doporučení, kterými jsou personalizace šíření firemní kultury na Českou republiku, zaměření na mladé a nové zaměstnance a zaměření na oddělení, které spolupracují s jinými útvary.