Analýza vhodných metod měření zákaznické spokojenosti ve společnosti Volkswagen Financial Services - Bonnová, Michaela; Novák, Michal; Kincl, Tomáš, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2018)
Diplomová práce se zabývá metodami měření zákaznické společnosti. Jejím cílem je zhodnocení aktuálně využívaného modelu ve společnosti Volkswagen Financial Services a jeho porovnání s modelem SERVQUAL. V teoretické části práce jsou popsány vybrané metody měření spokojenosti zákazníků a přístupy ke sběru dat. Další část práce je věnována charakteristice společnosti a provedení průzkumu spokojenosti jejích zákazníků prostřednictvím metody SERVQUAL. V závěru práce jsou obě metody porovnány dle vybraných kritérií. Získané výsledky jsou využity pro návrh nového modelu, který kombinuje výhody těchto dvou metod.
Vedoucí práce: Michal Novák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2018
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2018
Keywords: management prodeje; řízení vztahů se zákazníky; jakost; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; sales management; customer relationship management; quality; master's theses