Analýza spotřebitelských úvěrů na bydlení v ČR a zahraničí - Posekaný, Tomáš (2018)
Tato diplomová práci s názvem „Analýza spotřebitelských úvěrů na bydlení v ČR a zahraničí“ podrobně popisuje tuzemský trh spotřebitelských úvěrů a porovnává ho se zahraničními zeměmi, Rakouskem, Německem a Itálií. Cílem práce je porovnat nákladovost úvěrů na bydlení v těchto zemích, ve kterých platí jednotná legislativa EU. V teoretické části práce je podrobně popsáno financování bydlení za pomoci úvěru včetně historie úvěrů na bydlení a současně využívaných možností k úvěrování bytových potřeb. V práci jsou zahrnuta také současná i historická makroekonomická data týkající se hypotečních úvěrů, úvěrů ze stavebního spoření a vývoje úrokových sazeb. V teoretické části je rovněž popsána daňová politika, která je na úvěry na bydlení navázána a finanční produkty s těmito úvěry spojené. Praktická část práce obsahuje analýzu jednotlivých úvěrových nabídek napříč vybranými zeměmi a posuzuje celkovou nákladovost a výhodnost úvěrů na bydlení v těchto zemích. Zároveň je v praktické části uvedeno srovnání dodatečných nákladů, jako jsou poplatky spojené s katastrem, daně z nabytí nemovitosti, makléřské provize a další.