Problematika navyšování přepravní kapacity námořních lodí se zaměřením na námořní kontejnerovou přepravu - Nováková, Aneta (2018)
Trend mega lodí představuje současně probíhající dlouhodobý proces navyšování přepravní kapacity lodí, a tudíž stavění stálé větších lodí. Navyšování přepravní kapacity ovlivňuje rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou po kapacitě TEU a námořní sazby, a proto jsou přístupy rejdařů k této problematice klíčové. Pouze rejdaři mohou tento trend zmírnit a pozitivně tak ovlivnit námořní trh. Cílem této diplomové práce je srovnání přístupů jednotlivých rejdařů k nasazování ULCVs a určení, jak ovlivní budoucí kapacitu TEU a s tím související pořadí rejdařů. Dalším cílem je poskytnutí uceleného pohledu na trend mega lodí.