Komparace vykazování leasingu u nájemce podle českých účetních předpisů a podle IFRS 16 - Drahošová, Tereza (2018)
Cílem této bakalářské práce je porovnání účetního pojetí leasingu z pohledu českých účetních předpisů a IFRS 16 a zjištění zásadních rozdílů obou přístupů. Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. V rámci teoretické části jsou uvedeny základní informace o leasingu, výhody a nevýhody leasingu, jeho současné využití a porovnání s jinými možnostmi financování aktiv, zejména bankovním úvěrem. Dále jsou uvedeny jednotlivé způsoby účtování a vykazování leasingu z pohledu nájemce. V praktické části jsou poznatky z teoretické části aplikovány na konkrétní příklady smluv a je zjišťováno nakolik se od sebe jednotlivé účetní výkazy zobrazující zadané transakce odlišují a proč.