Metriky výkonnosti oddělení vývoje software - Šedivý, Miroslav (2018)
Měření výkonnosti je v dnešní době důležitou součástí řízení jakéhokoliv podniku, a tedy i důležitou částí manažerského rozhodování. Management oddělení softwarového (SW) vývoje firmy zkoumané v této práci hledal systém metrik, který by umožnil měřit a následně řídit výkon oddělení. Oblast vývoje SW je ale natolik specifická, že kromě strategie firmy je zapotřebí do systému metrik zakomponovat i specifika použité metody vývoje, v tomto případě frameworku Scrum. Předkládaná práce se snaží sestavit systém metrik, který by vyhovoval požadavkům managementu a prezentuje prototyp dashboardu sestaveného v rámci nástroje Power BI pro měření vybrané podmnožiny metrik. K dosažení cíle jsou využity: poznatky získané strukturovanou rešerší dostupných odborných zdrojů na zvolené téma, metodika Balanced Scorecard (BSC) a principy Business Intelligence. Výstupem práce je v první řadě skóre karta dle BSC pro oddělení SW vývoje zkoumané firmy, která reflektuje jak strategii firmy a oddělení, tak specifika správné implementace Scrumu. Dalším výstupem je prototyp dashboardu v nástroji Power BI zaměřující se na jednu z identifikovaných metrik a demonstrující přínos metrik na skutečných datech. V rámci zkoumané firmy byly výstupy práce vyhodnoceny jako zajímavý přístup k návrhu požadovaného systému metrik a bude na ně navázáno dalšími aktivitami v této oblasti.