Politické reformy v Itálii po roce 1990 a jejich dopad na politický systém - Benčatová, Kateřina; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Ferrarová, Miroslava, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou politických a zejména pak ústavních a volebních reforem, které doposud nevedly ke stabilizaci italského politického systému. Cílem této diplomové práce je přiblížit a analyzovat obsah vybraných politických reforem, nalézt mezi nimi souvislosti a zasadit je do historického kontextu. Především práce analyzuje příčiny reforem, snaží se vysvětlit jejich dopad na politický systém, a v neposlední řadě zjistit, jakou roli zaujímají vybrané reformy v reformním procesu. Konkrétně se pak práce snaží odpovědět na otázku, jaké jsou příčiny přetrvávající nutnosti reformovat politický systém a jaký dopad mají politické reformy na italský stranický a volební systém. Nejprve je v práci rozpracována teoretická reflexe reforem politických institucí. Dále je věnována pozornost základnímu legislativnímu rámci italského politického systému a současné podobě volebního a stranického systému. Empirická část práce se snaží zmapovat dlouhodobý proces pokusů o reformu a analyzovat vliv vybraných politických reforem na stranický a volební systém. Závěrem se práce snaží o komparaci jednotlivých politických reforem a o nalezení možných opakujících se vstupů a výstupů reforem.
Vedoucí práce: Jan Němec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses