Poplatková politika bank - Klapka, Tomáš; Radová, Jarmila; Fleischmann, Luboš, 1969-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Tato diplomová práce se zabývá poplatkovou politikou bank, a to převážně z hlediska výnosových poplatků v kontextu bankovních výnosů. Poplatky na úrovni jednotlivých produktů a sazebníků jsou v práci analyzovány v menší míře. K tomu využívá metod popisu, dedukce, srovnání a analýzy včetně lineárně regresní analýzy statistickým softwarem. V první části se zabývá strukturou českého bankovního sektoru a klasifikuje banky do skupin. Nastiňuje výhody, nevýhody a manévrovací možnosti bank v rámci poplatkové politiky. Zároveň podává přehled o tom, jak jednotliví autoři nahlížejí na vliv poplatkových výnosů v rámci hospodaření bank se zaměřením na diverzifikaci. V dalších částech se zaměřuje na historii a trendy v poplatkové politice, přičemž jako nejvýraznějším trendem posledních let se zabývá nízkopoplatkovými bankami. V návaznosti na to popisuje, jak měřit náklady na poplatky z hlediska klienta a jakým způsobem reagují různé skupiny klientů na změny ve výši poplatků. Okrajově je v práci provedeno také porovnání poplatkové politiky českých bank se zahraničními. V dalších částech je navázáno na klasifikaci bank z první kapitoly a využitím poměrových ukazatelů jsou analyzovány rozdílnosti poplatkové politiky mezi jednotlivými typy bank. K tomu je využit dataset 37 českých a slovenských bank. Rovněž je na teoretickém příkladu kvantifikováno, jaké dopady na rizikovost může mít diverzifikace poplatkovými výnosy. V poslední části je analýza poplatkových výnosů doplněna o statistický aspekt a s využitím lineárně regresní metody nejmenších čtverců jsou kvantifikovány některé stanovené hypotézy.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses