Porovnanie alternatívnych postupov pri štatistickej indukcii v nelineárnych modeloch metodou Monte Carlo - Porázik, Matúš (2018)
Pri práci s dátovými súbormi, ktoré nespĺňajú ideálne modelové predpoklady, narážame na problémy pri štatistickej indukcii. Tieto problémy sú citeľnejšie v nelineárnych regresných modeloch, ako sú napr. logistická regresia alebo počtové modely, kde sú naviac často predmetom záujmu nelineárne funkcie odhadovaných parametrov vo forme tzv. mezných efektov. Cieľom práce bude popásať hlavné úskalia štatistickej indukcie v týchto prípadoch, predviesť základné prístupy k výpočtu smerodatných chýb a intervalov spoľahlivosti a následne na vhodne vybraných príkladoch porovnať presnosť jednotlivých prístupov pomocou Monte Carlo experimentov.