Porovnanie alternatívnych postupov pri štatistickej indukcii v nelineárnych modeloch metodou Monte Carlo - Porázik, Matúš; Zouhar, Jan, 1982-; Macková, Simona; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Pri práci s dátovými súbormi, ktoré nespĺňajú ideálne modelové predpoklady, narážame na problémy pri štatistickej indukcii. Tieto problémy sú citeľnejšie v nelineárnych regresných modeloch, ako sú napr. logistická regresia alebo počtové modely, kde sú naviac často predmetom záujmu nelineárne funkcie odhadovaných parametrov vo forme tzv. mezných efektov. Cieľom práce bude popásať hlavné úskalia štatistickej indukcie v týchto prípadoch, predviesť základné prístupy k výpočtu smerodatných chýb a intervalov spoľahlivosti a následne na vhodne vybraných príkladoch porovnať presnosť jednotlivých prístupov pomocou Monte Carlo experimentov.
Vedoucí práce: Jan Zouhar
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses