Soukromoprávní prosazování kartelového práva - Cibulková, Martina (2018)
Tato diplomová práce je zaměřena na soukromoprávní vymáhání kartelového práva v České republice, Evropské unii a USA. Cílem práce je zhodnotit efektivitu soukromého vymáhání v jednotlivých zkoumaných zemích. Metodou zkoumání je právní komparatistika. Práce je rozdělena do deseti kapitol, ve kterých jsou postupně analyzovány a srovnávány nástroje soukromoprávního vymáhání z hlediska jejich efektivity a provádění v praxi, včetně dopadu těchto nástrojů na veřejnoprávní prosazování kartelového práva. V práci bylo zjištěno, že právní systém USA je v oblasti soukromého vymáhání soutěžního práva velmi efektivní, oproti tomu právní úprava EU nezajišťuje dostatek vhodných nástrojů a je tedy efektivní méně. Nejméně efektivní se pak jeví Česká republika z důvodu dvojího režimu uplatňování soukromého práva. Výsledky diplomové práce mohou posloužit jako podklad pro zlepšení stávajícího stavu soukromého vymáhání soutěžního práva v České republice a EU.