Aplikácia metódy bootstrap pri posúdení kvality lineárneho regresného modelu - Nemčovič, Bohuš; Bašta, Milan; Helman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Výstavba regresného modelu zahŕňa viacero procedúr ako napríklad identifikácia vzdialených a vplyvných pozorovaní, transformácia premenných alebo výber vhodných premenných do modelu. Väčšinou sa závery odvodzujú z odhadnutého modelu bez toho, aby sa brali do úvahy procedúry, ktoré viedli k takémuto modelu. V tejto práci ukážeme, že to môže viesť k nepresným záverom. Zadefinujeme tri procedúry používané pri výstavbe regresného modelu a posúdime jednotlivý vplyv týchto procedúr na presnosť odhadov odmocniny zo strednej štvorcovej chyby odhadu regresnej funkcie v určitom bode a odhadu regresného parametru. Využijeme metódu bootstrap k spresneniu týchto odhadov. Analýzu predvedieme na viacerých modeloch.
Vedoucí práce: Milan Bašta
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses