VÍCEROZMĚRNÉ STATISTICKÉ METODY APLIKOVANÉ NA INDEX EKONOMICKÉ SVOBODY - Sejk, Lukáš (2018)
Cílem této diplomové práce je statisticky analyzovat Index ekonomické svobody. V úvodní kapitole představíme fenomén ekonomické svobody a instituty zabývající se její kvantifikací. Jsou to Fraser institut a Heritage foundation. Ukážeme strukturu Indexu ekonomické svobody.V další části se zaměříme na historický vývoj indexu od obou institutů.V hlavní části práce budeme aplikovat metody vícerozměrné statistiky na Indexy ekonomické svobody. Použijeme metodu hlavních komponent a faktorovou analýzu k odhalení latentních faktorů stojících v pozadí. Budeme redukovat množství sledovaných veličin při tvorbě Indexu ekonomické svobody bez výrazné ztráty informace. Provedeme shlukovou analýzu jak jednotlivých zemí, tak proměnných vstupujících do výpočtu Indexu ekonomické svobody.V závěru okomentujeme výstupy, pokusíme se interpretovat, a zformulovat výsledek naší analýzy Indexu ekonomické svobody.