Podmínky povolení reorganizace a jeho důsledky - Valenta, Petr (2018)
Tato práce se zabývá problematikou podmínek povolení reorganizace a důsledků spojených s tímto krokem, který je jedním ze způsobů řešení úpadku podnikatelů. Konkrétně je cílem této práce zkoumat nastavení podmínek povolení reorganizace a podrobně zhodnotit, zda jsou správně aplikovány v praxi.Podmínky povolení reorganizace nejsou insolvenčním zákonem nijak explicitně definovány a jsou uvedeny na různých místech insolvenčního zákona v obecných ustanoveních, i jednotlivých ustanoveních týkajících se reorganizace.V rámci zkoumaného tématu tedy autor nejprve zpracoval ucelený přehled podmínek povolení reorganizace a podrobně je rozebral. Následně autor zmapoval všechny případy, ve kterých bylo o reorganizaci požádáno, a vyhodnotil aplikaci podmínek povolení reorganizace v praxi.Při zkoumání daného tématu došel autor k závěru, že podmínky povolení reorganizace jsou insolvenčními soudy aplikovány vesměs správně. Zároveň autor identifikoval situace, které nejsou insolvenčním zákonem dostatečně vymezeny a muselo tak dojít k jejich výkladu judikaturou.Takto vymezené vybrané případy autor zobecnil a doporučil je aplikovat v rámci všech insolvenčních řízení. Ve vybraných případech pak autor doporučil i jejich zapracování do textu insolvenčního zákona v rámci možné další novelizace.